Wing Chun Hr

Interview sa Zoranom Papom, organizatorom prvog međunarodnog Wing Chun seminara u Rijeci

picture1 Možete li se malo više predstaviti za čitatelje?
Moje ime je Zoran Pap. Wing Chunom se bavim od 2001. Godine, a od od 2003. počeo sam trenirati Wing Chun u Čakovcu kod svog sadašnjeg učitelja Sifu Darka Beka i praktički sam svaki drugi vikend bio minimalno po tri dana na intenzivnim treninzima. Nakon nekih godinu i pol dana treninga, otvorio sam prvu grupu ovdje u Rijeci. I tako svih ovih godina sve do danas. Nažalost zbog brojnih obaveza, za sada nemam mogućnost istom dinamikom odlaziti na instrukcije kod svog učitelja ali nadam se da će se i to uskoro promijeniti. Srećom, u klubu ima učenika koji vrijedno treniraju već više godina te zajedno razvijamo svoju vještinu.
Ajmo malo više reći o Wing Chun seminaru koji slijedi u Rijeci.
Događaj traje tri dana. Kroz otvoreno predavanje prvog dana prvenstveno želimo ljude upoznati s radom našega kluba, vještinom kojom se bavimo te pozitivnim učincima bavljenja Wing Chunom. Sljedeća dva dana rezervirana su za radionice, odnosno vježbanje, prilikom kojih će se održati četiri treninga svaki u trajanju od tri sata, dakle ukupno dvanaest sati intenzivnog treninga. Ciljevi cijelog događaja su promocija zdravog načina života, vježbanja, druženja te ljepota Rijeke i našega kraja.
Kada će onda točno biti taj seminar, koje datume gledamo?
Seminar počinje u petak 26.05.2017. kada se održava otvoreno predavanje u Hotelu Bonavia s početkom u 19:00 sati a nastavlja se 27.05 i 28.05. 2017. sa radionicama. Za sve naše goste rezervirali smo smještaj u Hotelu Bonavia samo nekoliko koraka od Korza, žile kucavice grada, u kojemu imaju osiguran doručak i večeru. Na taj način svi gosti će biti zajedno što omogućava bolje upoznavanje i druženje van dvorane. Upravo to upoznavanje, druženje i dijeljenje iskustava, osim samih treninga, daje draž cijelom tom događaju.
Recimo malo više o samom Wing Chunu, za one koji ne znaju što je to.
Wing Chun kakvog ga mi znamo nastao je prije nekih 200 do 300 godina i legenda govori da je to jedini stil Kung Fua kojeg je stvorila žena. Je li to istina, ne možemo reći, međutim ono što je vrlo bitno je ideja koja se proteže, odnosno takozvani „ženski princip“. To znači da ne idemo snagom protiv snage, nego da koristimo druge kvalitete poput strategije, kretanja, iskorištavanja sile protivnika protiv njega i tako dalje. Osim toga za Wing Chun karakteristično je istovremeno blokiranje i udaranje te jedna specifična vježba Chi Sao , ili kako se uglavnom prevodi slijepljene ruke, gdje vježbač ući kako kontakt sa rukama partnera ili protivnika na bliskoj distanci iskoristiti u svoju korist pri napadu ili obrani.
Za one koji uopće nisu upoznati s borilačkim vještinama, gdje možemo vidjeti primjenu Wing Chuna. U nekim filmovima, popularnim serijama?
Wing Chun je pored Tai Chi-a najpoznatiji kung fu stil izvan Kine. Svoju popularnost je prvo stekao kroz lik i dijelo Brucea Lee-a koji je Wing Chun učio u Hong Kongu. U novije vrijeme Wing Chun se ponovno predstavlja široj publici kroz serijal filmova o poznatom majstoru Ip Manu, također poznatome i kao učitelju Bruce Lee-a. Pojavom ovih filmova bilježi se i znatno veći interes za ovu vještinu.
Kakav je Wing Chun klub u Rijeci, kako funkcionira, koliko ima članova, tko se sve može upisati, koliko su sami članovi aktivni u nadolazećem seminaru, u organizaciji istog?
Klub trenutno broji oko 20-ak članova. Osim toga u klubu smo tijekom naših 10-ak godina postojanja imali vježbače raznih profila i zanimanja koji su svojom osobnošću oblikovali i utjecali na rad i razvoj kluba. Tako u našem klubu možete naći profesore, muzičare, studente, ekonomiste, električare, doktore,...
Sam rad kluba odvija se u dvije grupe. Jedna grupa je neka vrsta miješane grupe vježbača starijih od 16 godina dok je druga grupa "Wing Chun za žene" terminom i programom prilagođena, kako i sam naziv govori, ženama. Treninzi se odvijaju tri puta tjedno, a više informacija možete dobiti na službenoj Facebook stranici kluba https://www.facebook.com/WingChunKlubRijeka/ ili na web stranici http://www.wingchun.hr/Rijeka.html
Postoje li osobe u klubu koje imaju tendenciju krenuti Vašim stopama, stopama učitelja? Kako izgleda taj put od učenika do majstora ili učitelja?
Da bi netko postao instruktor Wing Chuna osim poznavanja tehnika potrebno je i znati to znanje prenijeti dugima. Osim toga od instruktora se ipak traži više nego od učenika u klubu. Zbog toga budući instruktori moraju osim redovnih treninga prisustvovati i treninzima za instruktore koji se također odvijaju u našem klubu i to vikendima u trajanju od tri sata subotom i tri sata nedjeljom. Na tim treninzima temeljitije se prolaze tehnike te se uči način na koji se pojedine tehnike podučavaju. Naravno da kroz ovaj način razumijevanje vještine postaje veće, a samim time i njena primjena. Moj cilj kao instruktora je obučiti što veći broj pogotovo mladih ljudi koji će dalje razvijati i prenositi vještinu kako bi njene dobrobiti postale dostupne što većem broju ljudi. Trenutno ima nekoliko učenika i učenica koji vježbaju na ovakav način.
Ukoliko netko želi postati instruktor Wing Chuna i otvoriti grupu u mjestu u kojem živi ili jednostavno želi više naučiti i dublje se upoznati sa Wing Chunom tada je potrebno pristupiti ovom načinu treninga.
Ukratko put do instruktora bio bi: vježbač, asistent instruktora, instruktor.
Kakva su polaganja za instruktore, licence? Postoje li odlasci u Kinu?
Na polaganju budući asistenti instruktora i instruktori osim tehničkih i praktičnih znanja moraju pokazati i znanje o principima Wing Chuna, načinima podučavanja pojedinih tehnika, nazivima osnovnih tehnika te moraju posjedovati i određene karakterne i ljudske osobine koje tijekom izobrazbe prati njihov instruktor.
Svi naši učenici i instruktori imaju mogućnost edukacijskog putovanja u Hong Kong. Svake godine organizira se jedno takvo putovanje koje obično traje od 10 do 14 dana tijekom kojeg osim intenzivnog vježbanja imate priliku uživati u upoznavanju novih ljudi, druženju, novim iskustvima, novoj kulturi. Jedan od naših instruktora je bio na jednoj takvoj edukaciji, a kako mi se čini na sljedećem putovanju moglo bi ih biti još.
Vratimo se još malo na seminar koji nam slijedi. Tko će biti među instruktorima, predavačima i vježbačima?
Glavni predavači na ovom seminaru biti će Sifu Darko Bek i Sifu Marijo Biljanić sa oko 37 godina iskustva u Wing Chunu. Tijekom tih godina oba majstora prošla su škole poznatih majstora ovoga stila. Danas su učenici majstora Leung Yin-a iz Hong Konga i glavni su instruktori Europske Leung Yin organizacije. Uz njih i ja ću im pomagati kao jedan od instruktora.
Na seminaru mogu učestvovati svi bez obzira na prethodno iskustvo. Učesnici će biti podijeljeni po znanju i iskustvu kako bi svi imali najveće koristi od ovog seminara.
Bilo bi šteta ne iskoristiti toliko koncentriranog znanja na jednom mjestu. Hajdemo vidjeti s jedne strane budžeta. Ljude će zanimati koliko treba izdvojiti za takav seminar.
Namjera nam je da oni koji dođu na ovaj seminar uživaju u svakom pogledu, od smještaja, klime, mirisu morskog zraka, itd. Nakon duge i hladne zime smatramo da si svatko želi i zaslužuje priuštiti boravak na Mediteranu uz sve blagodati klime i njene gastronomije. Zato smo za one koji dolaze iz inozemstva ili izvan Rijeke pripremili jedan paket koji uključuje dva noćenja u vrhunskom hotelu u centru grada sa doručkom i večerom te kotizacijom. Cijena tog paketa u pretprodaji, točnije do 01.04.2017., iznosi 300 Eura. Dakle na Vama je samo da dođete a mi ćemo se pobrinuti za ostalo. Također, sa sobom možete povesti i pratnju koja, dok vi vježbate, može uživati na jednoj od brojnih terasa, shopingu, sunčanju ili obilasku grada i okolice. Naravno cijena za tu osobu je umanjena za troškove kotizacije te plaća samo smještaj.
Za one koji žive u Rijeci i okolici te za one koji će se sami pobrinuti za smještaj i prehranu cijena iznosi svega 500 kuna.
Za tri dana seminara to je sasvim prihvatljiva cijena.
Apsolutno!
Rekli ste da ste zvali druge vježbače iz drugih država. Pretpostavljam da postoje još neki bratski klubovi u drugim državama, kojima ste poslali poziv i koji su rekli da će se rado odazvati.
Naravno. Osim bratskih klubova imamo i puno Facebook pratitelja i prijatelja koji su također dobrodošli. Radujemo se prilici da osobno upoznamo ljude s kojima se za sada družimo samo virtualno te da sve naše goste upoznamo sa našim radom, ali i sa našim gradom. Želimo im osim vježbanja prikazati ovaj prekrasan kraj u kojem živimo kako bi ga i oni mogli vidjeti onakvim kakvim ga mi vidimo: sa prekrasnim morem, izvanrednom gastronomskom ponudom, sa njegovim ljudima i kulturom. Sigurni smo da će se oduševiti.
Imate li još par riječi za dodati?
Naravno! Pozivam Vas da nam se pridružite na otvorenom predavanju i da učestvujete na našim radionicama. Biti će nam drago upoznati se sa Vama a siguran sam da će se i Vama svidjeti prijateljska i poticajna atmosfera kakva je uobičajena na našim seminarima te da ćete naučiti nešto novo i korisno. Biti će to sjajan događaj!!!
Zahvaljujem se što ste nam pružili priliku da se predstavimo široj javnosti kojoj i želimo ponuditi nešto od čega bi mogli imati velike koristi.
Vidimo se krajem svibnja na seminaru!!!
Z.L.